Karczoch zwyczajny

Karczoch zwyczajny

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus L.) należy do rodziny astrowatych. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Jest uprawiany w całej Europie oraz Ameryce Północnej. Plantacje karczocha przeznaczone do celów leczniczych znajdują się głównie w Polsce i w Niemczech.

Karczoch jako roślina lecznicza był znany już starożytności. Jedną z pierwszych osób, opisujących jego właściwości, był Teofrastus, uczeń Arystotelesa. W średniowieczu karczoch był znany z działania żółciopędnego. Do Europy Środkowej dotarł w XVI w. W Polsce pojawił się dzięki królowej Bonie.

Karczoch zwyczajny jest warzywem. Spożywany jest zazwyczaj po obróbce cieplnej, takiej jak smażenie, gotowanie lub pieczenie. Część jadalną stanowi jego pąk kwiatowy.

Karczoch zwyczajny
PROBLEMY TRAWIENNE

Karczoch zwyczajny jest również rośliną o zastosowaniu medycznym. Surowcem leczniczym jest liść karczocha (Cynarae folium). Posiada on monografię Europejskiej Agencji Leków (EMA). Liść karczocha ma status tradycyjnego produktu leczniczego roślinnego i jest stosowany tradycyjnie do objawowego łagodzenia zaburzeń trawiennych, takich jak niestrawność z uczuciem pełności, wzdęciami i gazami.

Problemy trawienne dotyczą wielu osób. Przyczyny niestrawności są różne, zazwyczaj ich źródłem są ciężkostrawne pokarmy. Do innych przyczyn problemów trawiennych możemy zaliczyć stres, nieregularne spożywanie posiłków, niewłaściwy dobór lub sposób przygotowania pokarmów oraz przejedzenie. Problemy trawienne mogą objawiać się w różny sposób. Jednym z najczęstszych problemów są wzdęcia. Jest to nieprzyjemna dolegliwość opisywana często jako uczucie „balona w brzuchu”. Powodem wzdęć jest nadmierne nagromadzenie gazów w jelitach. Do przyczyn wzdęć mogą należeć: połykanie dużej ilości powietrza podczas posiłku, picie napojów gazowanych, spożywanie tzw. gazotwórczych pokarmów (np. roślin strączkowych), spowolnione
przejście treści pokarmowej przez przewód pokarmowy, przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim (powodujący nadmierną fermentację pokarmów). Wzdęciom często towarzyszy zwiększone oddawanie gazów.

REMEDIUM NA WZDĘCIA

W przypadku pojawienia się zaburzeń trawiennych, takich jak m.in. wzdęcia, warto rozważyć zastosowanie leków zawierających w swym składzie wyciąg z ziela karczocha. Roślina ta pomoże nam pozbyć się problemów związanych z niestrawnością, zwłaszcza uczucia pełności w brzuchu, gazów oraz wzdęć. Liczne dane literaturowe donoszą również o wpływie liści karczocha na wydzielanie i przepływ żółci. Ma to korzystny wpływ na proces trawienia. Literatura mówi również o wpływie liści karczocha na gospodarkę lipidową. Działanie to polega na obniżaniu poziomu cholesterolu i lipidów we krwi.

WIĘCEJ DLA CIEBIE
W CZĘŚCI:
POWIĄZANE:

HMPC, Assessment report on Cynara cardunculus L. (syn. Cynara scolymus L.), folium, EMA/HMPC/194013/2017.
HMPC, European Union herbal monograph on Cynara cardunculus L. (syn. Cynara scolymus L.), folium, EMA/HMPC/194014/2017.