układ pokarmowy-home

Układ pokarmowy

Najważniejszą funkcją układu pokarmowego jest odżywianie. To w jego obrębie pobrane pokarmy ulegają strawieniu, a składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zostają przyswojone.

BUDOWA UKŁADU POKARMOWEGO
Układ pokarmowy składa się z trzech gruczołów: ślinianek, wątroby i trzustki oraz długiego na ok. 8 m przewodu pokarmowego, który dzieli się na jamę ustną, gardło, przełyk, żołądek oraz jelito cienkie i grube. Organizm potrzebuje zazwyczaj od 24 do 72 godzin aby całkowicie strawić spożyty pokarm i usunąć niestrawione resztki. Na czas trawienia wpływa nie tylko rodzaj spożytego pokarmu, ale także problemy trawienne.

SKĄD SIĘ BIORĄ ZABURZENIA?
Problemy z trawieniem mogą dotykać każdego. Na procesy trawienia wpływa wiele czynników, w tym sposób odżywiania się oraz tryb życia. Problemy trawienne mogą wynikać z nieodpowiedniej diety, spożywania zbyt obfitych i ciężkostrawnych pokarmów, nieregularnego jedzenia czy nieodpowiedniej ilości przyjmowanych płynów. Do innych czynników, które mogą zaburzać prawidłowe trawienie należy stres, rodzaj wykonywanej pracy oraz niedostateczna ilość ruchu.

ROŚLINNE PANACEUM

W łagodnych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego warto sięgnąć po produkty roślinne. Spośród dostępnych surowców roślinnych na uwagę zasługują rumianek pospolity (Chamomilla recutita (L.) Rauschert, syn. Matricaria recutita L.), mniszek lekarski (Taraxacum officinale Weber ex Wigg.), karczoch zwyczajny (Cynara cardunculus L., syn. Cynara scolymus L.) oraz dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum L.).

W przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego stosowanym surowcem jest koszyczek rumianku pospolitego. Zgodnie z Monografią Europejskiej Agencji Leków (EMA), koszyczek rumianku może być stosowany jako tradycyjny produkt leczniczy roślinny w objawowym leczeniu łagodnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych, takich jak wzdęcia i łagodne dolegliwości skurczowe.

Kolejnym surowcem, po który można sięgnąć, jest ziele i korzeń mniszka lekarskiego. Monografia Europejskiej Agencji Leków (EMA) wskazuje na stosowanie wspomnianego surowca jako tradycyjnego produktu leczniczego roślinnego do łagodzenia objawów związanych z łagodnymi zaburzeniami trawienia, takimi jak uczucie pełności w jamie brzusznej, wzdęcia oraz spowolnienie trawienia.

mniszek lekarski i rumianek pospolity
Ziele i korzeń mniszka lekarskiego można także stosować wspomagająco w przypadku tymczasowej utraty apetytu.

Zgodnie z Monografią Europejskiej Agencji Leków (EMA), w przypadku karczocha zwyczajnego, surowiec stanowią liście karczocha. Mogą być one stosowane jako tradycyjny produkt leczniczy roślinny do objawowego leczenia zaburzeń trawienia, takich jak niestrawność z uczuciem pełności czy wzdęciami.

karczoch zwyczajny i dziurawiec zwyczajny

Dziurawiec zwyczajny, którego surowcem jest ziele, także może być stosowany w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Monografia Europejskiej Agencji Leków (EMA) wskazuje na stosowanie rozdrobionego surowca jako tradycyjnego produktu leczniczego roślinnego do łagodzenia objawów łagodnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

WIĘCEJ DLA CIEBIE
W CZĘŚCI:

Wolski T., Najda A., Kędzia B., Wolska-Gawron K., Fitoterapia chorób dermatologicznych, Postępy Fitoterapii 2017, 18 (4), s. 298-308.
HMPC, European Union herbal monograph on Matricaria recutita L., flos, EMA/HMPC/55843/2011.
HMPC, European Union herbal monograph on Matricaria recutita L., aetheroleum, EMA/HMPC/278814/2010.
HMPC, Assessment report on Matricaria recutita L., flos and Matricaria recutita L., aetheroleum, EMA/HMPC/55837/2011.
HMPC, European Union herbal monograph on Calendula officinalis L., flos, EMA/HMPC/437450/2017.
HMPC, Assessment report on Calendula officinalis L., flos, EMA/HMPC/603409/2017.